10/09/2007

Ons landje loopt op twee wieltjes

Neen, ik heb het niet over de recente politiek. Het zal nog wel zijn tijd duren eer de federale regering op wieltjes zal lopen.
De titel hier is een verwijzing naar de Belgische en zelfs nog meer bepaald de Vlaamse overmacht in de wieler- of gemotoriseerde sport. De Vlamingen hebben zich altijd al gemakkelijk op twee wielen voortbewogen.
De wegrenners hebben altijd al de meeste aandacht gekregen. Heel wat grote namen zijn al de revue gepasseerd: Eddy Merckx, Lucien Van Impe, de twee Rik's Van Steenbergen en Van Looy, de broers Eric en Roger De Vlaminck, de Planckaertdynastie, Freddy Maertens, Johan Museeuw, Tom Boonen, ... Ik noem zowat de grootste en bekendste namen op. Maar we hebben zeker nog genoeg andere goede renners gehad. En er zijn ook weer grote beloftes in aantocht.
Maar op de piste hebben we ook al heel wat talenten gehad. Denk maar aan Stan Ockers of Patrick Sercu. Recenter hebben Etienne Dewilde gehad die onder andere in '98 de wereldtitel ploegkoers binnenhaalde samen met de jongere Matthew Gilmore. OK! Die laatste is dan geen rasechte Vlaming maar heeft toch zijn sporen voor ons landje verdiend. Zijn pupil Iljo Keisse is momenteel onze belangrijkste 'piste'hoop. Hopelijk krijgen ze een goede pisteploeg bij elkaar onder leiding van Iljo om volgend jaar terug een rol van betekenis te kunnen spelen op het WK én de Olympische Spelen.
Een derde wielerdiscipline waar we grote talenten hebben rondlopen, is de Trial. Lekker kunstjes en springen over van alles en nog wat. Zo komt het natuurlijk wel over. Maar het is zeker niet te onderschatten. Kenny Belaey vertoefde dit weekend in Schotland om er te strijden met de allergrootsten voor de wereldtitel. Had hij goud behaald, dan was hij maar liefst voor de negende keer op rij wereldkampioen geworden. Helaas maakte hij een paar foutjes teveel en werd het brons. Ook broer Wesley is een getalenteerd Trialbiker maar haalde nipt de finale niet.
Natuurlijk mogen we het veldrijden niet vergeten. Ja, daar hebben we momenteel vrijwel het monopolie in handen met wereldkampioen Erwin Vervecken, Sven Nys, Bart Wellens, om er maar een paar te noemen.
En in het mountainbiken hebben Filip Meirhaeghe en Roel Paulissen al hun kunnen getoond. En ook daar zou er toch wel opvolging verzekerd zijn.
Daarnaast zijn er ook nog wielerdisciplines zoals cyclobal, bmx, ... waar we helaas te weinig over horen in de media.
Dan zijn er nog de wat ik dan noem de combinatiesporten. Waar er enerzijds nog moet gelopen of gelopen en gezwommen worden: met name de duathlon en triathlon. Ook hier kunnen we mee met de wereldtop. Ik ben de tel van het aantal titels kwijt die Bennie Vansteelant (vorige week helaas slachtoffer van een verkeersongeval geworden, veel beterschap!) al op zijn palmares heeft. En ook van hem loopt er nog een talentvolle broer, Joeri, rond. In de triathlon zijn Luc Van Lierde, Rutger Beke en nu rolstoelatleet Marc Herremans onze grootste uitgangsborden geweest.
En tot slot natuurlijk de motorcross. We hebben ook al een lange traditie van top motorcrossers: de familie Geboers met Eric op kop, André Malherbe, Georges Jobé, Roger Decoster, ... en natuurlijk Joël Smets en Stefan Everts niet te vergeten. De nieuwe generatie is ook al opgestaan. Nieuwbakken Belgisch kampioen Steve Ramon wist ook al eerder de wereldtitel in de MX1 te pakken. En ook hij heeft goede concurrentie van landgenoten zoals Ken De Dijcker en Kevin Strijbos.

Geen opmerkingen: