4/08/2007

Ronde van Frankrijk 2007 wat een 'tour'

Het is al een week geleden dat de renners de streep in Parijs hebben overschreden. En het is me wel een 'Tour' geweest.
In het begin viel alles wel goed mee. De doortocht door ons landje werd een feest zoals alle Vlaamse voorjaarsklassiekers er één zijn. Een massa volk was naar Gent afgezakt in de hoop er Tom Boonen te zien winnen en de groene trui te pakken. Maar met Gert Steegmans' prestatie was het talrijke publiek ook wel best tevreden. En 'den Boonen' was toch tweedes en had groen om de lenden.
Ook in Waregem was het een Vlaamse kermis. Tijdens de parade van de renners tussen de officieuze en de officiële start, juigde het volk onze 'groene' Tom Boonen luidkeels toe.
Maar een paar dagen later begon de dopingellende opnieuw. Eerst Sinckewitz die ondertussen na een hevige val al uit de wedstrijd verdwenen was, bleek positief getest te hebben. Wat later begon de heisa rond Rasmussen. Hij zou de UCI niet juist hebben ingelicht waar hij overal naartoe ging. Maar dit kwam vreemd genoeg maar aan het licht toen hij al enkele dagen rondreed in het gele leidersshirt.
En dan Vino! Eigenlijk hoopte ik bij het begin van de Ronde van Frankrijk dat hij eindelijk zijn talent eens zou kunnen tonen. Vinokoerov is altijd wel een favoriet van me geweest. Maar al vroeg in de rittenwedstrijd kwam hij ten val en leek de 'Tour' voor hem over. Tot de bewuste tijdrit.
Hij presteerde buitengewoon schitterend. Hij deed de hoop herrijzen dat hij opnieuw kandidaat Tourwinnaar was. Maar de dag nadien zakte hij helemaal in en dan... Het onthutsende nieuws dat hij betrapt was op bloeddoping! Een slag in het gezicht van iedere fan. Vino uit koers gezet en meteen was het volledig uit met de pret.
Ik bleef het wel nog volgen maar echt geboeid kon ik niet meer kijken. Rasmussen werd ook nog uit de wedstrijd gezet en zo kon Contador naast de witte trui als beste jongere ook nog eens het gele shirt aantrekken. Het enige wat nog overbleef was 'onze' Tom Boonen die in Parijs definitief het groen om de lenden kreeg.
Opnieuw een Ronde van Frankrijk om vlug te vergeten! Hopelijk wordt de 'Tour 2008' eindelijk opnieuw spannend maar dan terug op koersgebied.

Geen opmerkingen: