23/10/2007

Brassed Off!

Maandag ben ik zappend op de BBC terecht gekomen waar ze een reportage uitzonden over 'Brassed Off!'. Deze film werd zo'n 11 jaar geleden gemaakt en gaat over een brass band in de jaren '80. Groot-Brittanië is bekend om zijn excellente brass bands.
De origine van heel wat Britse brass bands is vaak gelinkt aan één of andere koolmijn zoals de Grimethorpe Colliery (=kolenmijn) Band. De mijnwerkers gingen vaak na hun dagtaak samen musiceren. En zo ontstonden heel wat brass bands.
De eerste keer dat ik die film zag, was twee jaar na de release in 1996. We waren met het Bevers Harmonieorkest op weg naar Straatsburg. In het Europees Parlement gingen we er optreden voor de Vlaamse Europarlementsleden ter gelegenheid van 11 juli. Voor ons als orkest was het wel leuk om een dergelijke film te bekijken, precies of het ging ook een beetje over ons.
Het muzikale in de film, de band neemt deel aan het nationale kampioenschap, is schijnbaar het hoofdthema van de film. Maar eigenlijk is de diepliggende achtergrond de sluiting van de mijn. In de jaren '80 zijn in Engeland heel wat kolenmijnen gesloten onder het bewind van Tatcher. In de slotspeech in the Royal Alberthall komt die aanklacht nog sterker naar voor.
Deze film is een echte aanrader. Het was een low budget film maar kon toch superacteurs zoals Pete Postlewaite, Ewan Mc Gregor en Tara Fitzgerald strikken. Het is niet onmiddellijk de meest spectaculaire film met effecten en gevechten... maar een goede mengeling van humor en romantiek die de dramatisch-realistische gebeurtenissen ietwat verzachten.
Leuke quote uit de film: "It's a bloody Euphonium". Muzikanten weten wel waarom. ;-)

Geen opmerkingen: