24/06/2008

125 jaar BK - 100 jaar VK

Het Belgisch Kamioenschap en het Vlaams Kampioenschap bestaan dus respectievelijk een eeuw en een kwart en een eeuw. Al hebben we vooral de laatste jaren de indruk dat het BK net zo goed een VK is. Je kan de Waalse renners in het peloton vrijwel op je ene hand tellen. De belangrijkste onder hen zijn Philippe Gilbert, Maxime Monfort en jawel Rik Verbrugghe, die spreekt zo goed Nederlands dat ik het vroeger zelfs niet eens geloofde dat hij een Franstalige is.
Het bewijs van mijn stelling, het BK is net zo goed een VK, vond ik terug in het boek dat ik kocht over 125 jaar nationale driekleur. In de naoorlogse geschiedenis (na 40-44) wonnen er dus meer Vlamingen het BK dan Waalse renners. Het is dus maar weer bewezen dat wielrennen hoofdzakelijk een Vlaamse sport is.
Het boek zelf is een grote aanrader. Het is prachtig geïllustreerd met foto's zowel uit de oude als hedendaagse doos. Informatief is het één van de beste naslagwerken die er (kunnen) bestaan over het Belgisch Kampioenschap. Je krijgt alle informatie over het kampioenschap zelf met een uitgebreid ritverslag en klassement en een gedetailleerde fiche per kampioen. En dit jaar per jaar. Kortom een must voor elke wielerkenner en zelfs -liefhebber.
Wat ik ook kan aanraden, is de tentoonstelling rond 100 jaar Koolskamp koers ook bekend als het Vlaams Kampioenschap. In plaats van de tricolore trui, krijgt de winnaar de leeuwentrui om de lenden. Ook hier krijg je een uitgebreid overzicht van alle winnaars uit recente en vervlogen tijden.
Beide kampioenschappen komen er weer aan: het BK is nu zondag 29 juni in Knokke-Heist, het VK is pas na de grote vakantie op vrijdag 19 september in... Koolskamp natuurlijk.
Aan beide kampioenschappen hangt er zelfs een 'Bevers' (van Beveren-Leie dus) sfeertje.
In 1941 (ik was er toen wel nog niet, zelfs mijn ouders niet ;-) werd een Bevernaar Belgisch Kampioen: André Defoort. Jarenlang hing zijn kampioenenfoto in het café dat tot een paar jaar voor haar dood werd uitgebaat door zijn echtgenote Yvonne 'Vontje Foories' Deneve.
De recordhouder in het Vlaams kampioenschap is ook een renner die 'roots' heeft in Beveren-Leie. Of liever, hij bracht er zijn kinderjaren door. Nico Eeckhout heeft momenteel vier overwinningen op zijn naam en kan dit jaar nog een vijfde Vlaamse titel aan zijn palmares toevoegen.

Geen opmerkingen: